top of page

До Університету завітав Перший космонавт незалежної України Л. Каденюк


21 квітня 2017 року на факультеті підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції була організована зустріч із надзвичайною людиною з багатьма земними й неземними титулами: кандидатом технічних наук, народним депутатом Верховної Ради України ІV скликання, льотчиком-випробувачем І-го класу, космонавтом-випробувачем, генерал-майором авіації, Героєм України та ПЕРШИМ КОСМОНАВТОМ нашої незалежної держави – Леонідом Костянтиновичем Каденюком.

Його розповіді настільки були захоплюючими та цікавими, що присутні у залі немов побували в космосі. 19 листопада 1997 року Леонід Костянтинович здійснив політ на борту космічного корабля «Колумбія» (міжнародна космічна місія STS-87) та виконав широкий спектр робіт в рамках Спільного українсько-американського експерименту (СУАЕ), завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст та розвиток вищих рослин. Крім цього, він виконував експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».

Уперше, під час польоту Леоніда Костянтиновича, у космосі побували символи української державності: тризуб і прапор та пролунав гімн Незалежної України. Також завдяки цій великій постаті, у космосі були організовані пісенні вечори української пісні «Два кольори», «Черемшина» у виконанні Дмитра Гнатюка, Софія Ротару виконувала «Мій рідний край», а також лунали пісні Назарія Яремчука. «Американцям так сподобалися наші пісні, що вони навіть почали вивчати українську мову», - ділився враженнями космонавт. На згадку про Україну та політ, Перший космонавт незалежної України подарував американцям вишиті хрестиком українські сорочки, в яких вони зробили фото на пам'ять.

Отже, ми дуже вдячні нашому гостю, що знайшов час для нас, курсантів, приїхав на зустріч, щоб розповісти, як то кажуть, про дитячу мрію кожної дитини – стати космонавтом. Але, як би люди не хотіли потрапити до космосу, все рівно на Землі спокійніше, бо вдома.


ВИБІР РЕДАКТОРА
СВІЖІ НОВИНИ
АРХІВ
bottom of page