top of page

Резолюція та рекомендації Всеукраїнської науково-практичної конференції «Стан та перспективи розвитк


22 лютого в конференції взяли участь представники Київського національного торгово-економічного університету, Національного університету харчових технологій, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Криворізького економічного інституту КНЕУ імені Вадима Гетьмана, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Кіровоградського національного технічного університету, Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, Приватнгого ВНЗ «Український гуманітарний інститут», Національного університету «Львівська політехніка», Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України, СІМА (Chartered Institute of Management Accountants), викладачі і студенти УДФСУ.

На конференції розглядалися найбільш актуальні питання сучасного стану та перспектив розвитку бухгалтерського обліку та оподаткування в Україні за наступними напрямами: актуальні питання бухгалтерського обліку та оподаткування підприємницької діяльності, сучасний стан та проблеми бухгалтерського обліку та оподаткування в державному секторі, бухгалтерський облік як інформаційне джерело контролю, аналізу та управління, підготовка фахівців з обліку, аудиту та оподаткування: проблеми і напрямки удосконалення, розвиток бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту з використанням сучасних інформаційних систем і технологій.

Присутність на конференції керівництва Університету державної фіскальної служби в особі ректора, д.е.н., професора, заслуженого діяча науки і техніки України Павла Володимировича Пашка; проректора, д.е.н., професора Олега Анатолійовича Шевчука; директора Навчально-наукового інституту обліку, аналізу та аудиту, к.е.н., професора Наталії Петрівни Мацелюх; завідувача кафедри бухгалтерського обліку, д.е.н., професора Володимира Олександровича Осмятченка; завідувача кафедри аудиту та економічного аналізу, д.е.н., професора Андрія Васильовича Лісового, к.е.н., доцента кафедри обліково-аналітичних баз знань Юрія Ігоровича Мискіна, представників міжнародних професійних організацій, таких як виконавчий директор Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України Валентина Григорівна Легка, офіційний представник СІМА (Chartered Institute of Management Accountants) Наталія Іванівна Вовчук, дозволило обговорити ряд важливих і актуальних питань стосовно перспектив розвитку бухгалтерського обліку та оподаткування.

В доповіді В.Г. Легкої, виконавчого директора ФПБАУ, було розкрито основні європейські тенденції розвитку бухгалтерського обліку і аудиту; висвітлено підходи Міжнародної федерації бухгалтерів (МФБ-IFAC) стосовно вимог до професіоналів з бухгалтерського обліку та до розвитку професії загалом. Значну увагу було приділено освітнім стандартам, які розробляє МФБ та етиці професійного бухгалтера. Крім того, важливим інформаційним блоком в доповіді стала Директива ЄС 2013/34 від 26 червня 2013 року, яка встановлює цілий ряд вимог до формування фінансової звітності малих та середніх компаній.

Валентина Григорівна також вручила завідувачу кафедри бухгалтерського обліку професору Володимиру Олександровичу Осмятченку останнє видання Міжнародних стандартів фінансової звітності та декілька примірників Кодексу етики професійного бухгалтера.

Офіційний представник міжнародної професійної організації СІМА (Chartered Institute of Management Accountants) Наталія Іванівна Вовчук надала інформацію про особливості професійної організації бухгалтерів - управлінців та наголосила на важливості правильної підготовки фахівців на стадії отримання вищої освіти. Пані Наталія, зокрема, зазначила, що дуже важливо виховувати у майбутніх фахівців розуміння необхідності докладати зусилля для отримання результатів у своїй роботі та навички комунікації. Особливе наголошення доповідачка зробила на знаннях і володінні сучасними інформаційними технологіями, що є однією з найважливіших вимог роботодавців.

Наталія Іванівна надала також інформацію про проведені дослідження стосовно опитування роботодавців, випускників та викладачів ВНЗ. Дослідження показали, що тільки 42% роботодавців задоволені станом освіти випускників ВНЗ, яких вони приймають на роботу, тільки 45% випускників вважають отриману освіту актуальною для працевлаштування, однак 70% освітян вважають, що вони дають достатній, актуальний і сучасний рівень знань. Дана ситуація говорить про те, що вищій школі не вистачає динаміки і оперативності у забезпеченні актуальними знаннями майбутніх фахівців, які могли б використати їх для успішного працевлаштування.

Цікаве дослідження представила старший науковий співробітник, заступник завідувача відділу методології обліку та аудиту ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юлія Сергіївна Бездушна. В своїй доповіді пані Юлія дослідила роль інформаційних технологій, зокрема, клауд-комп’ютерних технологій в обліку. Розкрила необхідність використання сучасних інформаційних технологій в оцінці справедливої вартості окремих біологічних активів. Крім того, доповідачка акцентувала увагу на тому, що на часі модернізація форм та методів бухгалтерського обліку для забезпечення їх відповідності новітнім інтернет-технологіям.

В дискусіях стосовно подальшого розвитку бухгалтерського обліку з врахуванням сучасного стану розвитку інформаційних технологій глибоко аргументовано розкрив своє бачення д.е.н., професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку Володимир Олександрович Осмятченко. Саме за його ініціативи в Університеті впроваджена магістерська програма «Управління інформаційними ресурсами в обліку». Досвід підготовки та працевлаштування магістрів, що навчалися за даною програмою говорить про те, що саме цей напрям підготовки фахівців є найбільш ефективним і конкурентоспроможним на ринку праці.

Цікавими і змістовними були і інші доповіді, зокрема, доповідь старшого викладача кафедри бухгалтерського обліку Наталії Сергіївни Дружинської. Доповідачка закцентувала увагу на національній системі збору інформації про ліси і лісові ресурси, про необхідність проведення національної інвентаризації.

До наукової дискусії долучилися здобувачі вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів зі своїми доповідями. Зокрема, виступили студентки ННІ ОАА Університету ДФСУ Кулик Катерина Богданівна, Левіна Дар’я Олегівна та Пінаєва Катерина Олексіївна. У своїх промовах вони зазначили про: суттєві зміни в законодавчому забезпеченні бухгалтерського обліку державного сектору; значення автоматизованих інформаційних систем та їх розвиток; вимоги до кваліфікованих бухгалтерів та перспективи цієї професії.

За результатами обговорення тем доповідей учасники конференції ухвалили конкретні рішення і внесли обґрунтовані пропозиції щодо напрямів розвитку бухгалтерського обліку та оподаткування в Україні, а саме:

  1. Розвиток бухгалтерського обліку в Україні має рухатися з врахування вимог МСФЗ та Європейських директив, зокрема, в напрямі виконання Директиви ЄС 2013/34.

  2. Для забезпечення якості та змісту освіти бухгалтерів і аудиторів необхідно формувати навчальні програми з врахуванням вимог освітніх стандартів МФБ, а у майбутніх фахівців формувати здатності до самоосвіти і професіональної самореалізації упродовж практичної діяльності.

  3. Для підвищення рівня мотивації студентів в отриманні сучасних знань та конкурентоспроможності на ринку праці широко впроваджувати в навчальний процес інформаційні технології.

  4. З метою подальшої співпраці у напрямі удосконалення навчальних програм з підготовки фахівців з бухгалтерського обліку, аудиту та оподаткування укласти угоди про співпрацю з ФПБАУ та СІМА.

  5. За результатами конференції сформувати збірник матеріалів конференції та розіслати за адресами учасників конференції з довідками про апробацію результатів досліджень.


Організаційний комітет конференції


ВИБІР РЕДАКТОРА
СВІЖІ НОВИНИ
АРХІВ
bottom of page